CONFERINȚĂ DE PRESĂ - 23 octombrie 2024
Modernizarea tehnicii de intervenție și a spațiilor de lucru ale subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al județului Prahova
În secolul vitezei și al modernizării continue, pentru asigurarea unui management al situațiilor de urgență performant și capabil să furnizeze servicii de calitate superioară beneficiarilor, este necesar ca tehnica de intervenție să fie reinventată și adaptată, în acord cu evoluția întregii societăți. Aceste deziderate au fost realizate prin dotarea efectivelor ISU Prahova cu echipamente și tehnică performante, care să acopere paleta riscurilor aflate în gestionare și care să asigure protecția salvatorilor la intervenții.
Intervalul 2023-2024 marchează pentru instituția noastră o perioadă plasată sub semnul modernizării, atât la nivelul tehnicii de intervenție, cât și la nivelul spațiilor de lucru în care își desfășoară activitatea pompierii prahoveni.
Astfel, în urma derulării Programului ”PROIECT VIZIUNE 2020 – POIM 2014-2020” tehnica de intervenție în cadrul ISU Prahova a fost îmbunătățită în anul 2023 cu următoarele elemente:
Ø 11 autospeciale de stingere cu apă și spumă AT4003 litri, in valoare de 1.594.193,02 lei/buc.
Ø 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă AT10000 litri, în valoare de 1.698.368,00 lei/buc.
Ø Post medical avansat tip I PMA I cu remorcă de transport, distribuit la Detașamentul 1 de Pompieri Ploiești în valoare de 377.065,51 lei.
Ø Autospecială de stingere cu pulbere alocată la Detașamentul 1 de Pompieri Ploiești în valoare de 2.060.350,43 lei.
Ø Autospecială de primă intervenție cu apă la înaltă presiune și hidroperforare alocată la Detașamentul 1 de Pompieri Ploiești în valoare de 1.106.700,00 lei.
Ø Ventilator Easy 2000 cu remorca de transport, distribuit la Detașamentul 1 de Pompieri Ploiești în valoare de 301.070,00 lei.
Ø Autospecială de comunicații pentru punct de comandă mobil alocată la Detașamentul 1 de Pompieri Ploiești în valoare de 1.672.030,50 lei.
În urma sponsorizării din partea Fundației pentru S.M.U.R.D, instituția noastră a primit 2 motociclete SMURD alocate la Detașamentul 1 și Detașamentul 2 de Pompieri Ploiești, acestea fiind destinate intervențiilor în mediul urban.
De asemenea, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 - Proiectul "Îmbunătățirea capacitații de intervenție la urgente medicale - Regiunea SUD", ISU Prahova a primit o ambulanță de TIP C pentru transportul pacienților cu risc biologic alocată la Detașamentul 2 de Pompieri Ploiești în valoare de 974.883,70 lei, precum și alte 5 ambulanțe tip A2 – unitate mobila de transport pentru mai mulți pacienți, acestea fiind utilizate în prezent de către SAJ Prahova în baza unui contract de comodat.
Tot în anul 2023, prin distribuție de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în dotarea unității noastre a intrat și o pernă pentru salvare de la înălțimi de 16 m.
În contextul creșterii numărului de incendii de vegetație uscată cu care ne confruntăm anual, aspect care a pus la grea încercare instituția noastră și care s-a reflectat atât în pagubele materiale înregistrate, cât și în suprasolicitarea tehnicii de luptă cu focul, a rezultat necesitatea dotării cu noi mijloace de intervenție. Astfel, prin grija Consiliului Județean Prahova au fost primite 4 autocisterne pentru transport apă (două în anul 2023 și, respectiv, 2 în anul 2024), acestea fiind de un real ajutor în intervențiile pentru stingerea incendiilor de orice tip, dar și pentru transportul de apă menajeră către comunitățile afectate de seceta din vara care tocmai s-a încheiat. Ele constituie un suport pentru autospecialele de stingere în zonele rurale, unde infrastructura de alimentare cu apă (hidranții) nu este dezvoltată suficient sau este inexistentă.
De asemenea, tot prin efortul Consiliului Județean Prahova au fost distribuite către ISU Prahova 6 motopompe pluviale (câte una în fiecare subunitate) și un UTV cu sistem de stingere a incendiilor, dotat cu o remorcă pentru transport accesorii și o platformă pentru transportul UTV-ului, precum și cu două motopompe transportabile.
În ceea ce privește modernizarea spațiilor de lucru în care își desfășoară activitatea pompierii prahoveni, amintim următoarele proiecte care au fost finalizate în intervalul 2023-2024:
1. Demolare și reconstruire sediu Detașament de Pompieri Mizil, finalizat și recepționat în luna mai a anului 2023.
Având în vedere oportunitatea de care a dispus Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova prin realizarea obiectivului de investiții Demolare şi reconstruire sediu Detaşament de Pompieri Mizil din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova, proiect finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi aprobat prin Legea 307/2018 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiect privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Detaşamentul de Pompieri Mizil este în prezent format din două noi şi moderne corpuri de clădire (administrativ şi garaj autospeciale), valoarea proiectului ridicându-se la aproximativ 3.000.000 de euro.
2. Reabilitare termo energetică la sediul Detașamentului de Pompieri 2 Ploiești din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, având o valoare totală a cererii de finanțare de 6.316.306,48 lei, din care asistența europeană financiară nerambursabilă solicitată este de 3.006.745,74 lei.
3. Reabilitare termo energetică la sediul Detașamentului de Pompieri Sinaia din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, având o valoare totală a cererii de finanțare de 3.761.513,07 lei, din care asistența europeană financiară nerambursabilă solicitată este de 2.399.737,81 lei.
Prin realizarea celor două obiective de investiții, se preconizează a fi atinse cel puțin următoarele obiective:
Ø nivelul consumului anual specific de energie primară va fi de maxim 69 KWh/m²/an, respectiv un nivel anual specific al emisiilor echivalent CO2 de 19 KWh/m²/an;
Ø utilizarea surselor regenerabile minim 10% din energia primară după implementarea proiectului;
Ø reducerea consumului energetic pentru încălzire cu 90.43% după implementarea soluției de reabilitare energetică față de situația clădirii nereabilitate.
Eficientizarea energetică a imobilelor din municipiul Ploiești, B-dul Petrolului, nr. 10, respectiv orașul Sinaia, str. 13 Septembrie, nr. 10 prin reducerea consumului de energie și a producției de dioxid de carbon prin:
Ø izolarea termică a pereților exteriori;
Ø izolarea termică a soclului;
Ø izolarea termică a pardoselii;
Ø termoizolarea planșeului peste ultimul nivel;
Ø schimbarea tâmplăriei exterioare existente din PVC, metal și lemn cu tâmplărie performantă energetic din aluminiu cu geam termoizolant dublu;
Ø prevederea de pardoseli granit pe holuri și băi, vopsea epoxidică în camera centralei termice, parchet triplu-stratificat de trafic intens în restul camerelor;
Ø eficientizarea consumului de energie prin modernizarea echipamentelor și a instalațiilor;
Ø adăugarea de echipamente pentru surse de energie regenerabilă.
Ø modernizarea spațiilor, creșterea calității exploatării spațiilor de birouri și confortul utilizatorilor.
De asemenea, în anul 2023 s-a realizat și transformarea spațiilor de lucru la Detașamentul de Pompieri Vălenii de Munte prin implicarea Consiliului Județean Prahova, fiind achiziționate containere modulare cu spații pentru birouri, sală de ședințe și grupuri sanitare.
Într-o lume în continuă schimbare, cu provocări din ce în ce mai complexe, pompierii prahoveni au nevoie de tehnică modernă și de spații de lucru adecvate pentru a-și putea desfășura misiunea cu eficacitate și siguranță maximă. Modernizarea tehnicii de intervenție și a spațiilor de lucru este o investiție în viitorul siguranței publice din județul Prahova, o investiție în viața și binele cetățenilor. Este o dovadă de respect pentru curajul și dedicarea pompierilor și o garanție că aceștia vor putea face față oricărei provocări cu profesionalism și eficiență.