APEL la responsabilitate și respectarea normelor care interzic arderea miriștilor, literelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase
Pe fondul înregistrării unor temperaturi mai ridicate, a lipsei precipitațiilor și a neglijenței umane, a fost constatată, în ultima perioadă, o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată.
Principalele cauze generatoare de incendii de vegetație uscată și miriști au în prim plan factorul uman și sunt reprezentate de: utilizarea cu intenție a focului deschis pentru arderea miriștilor ori pentru igienizarea terenurilor de vegetație uscată, respectiv de neglijența în utilizarea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor ori aruncarea la întâmplare a resturilor aprinse de țigări.
În contextul celor prezentate, instituția noastră a transmis atât către Instituția Prefectului Județului Prahova, cât și către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență de la nivelul județului nostru, o informare cu privire la pericolul cu care ne confruntăm în fiecare an și măsuri pe care trebuie să le întreprindă aceste comitete la nivel local, după cum urmează:
● să intensifice acțiunile de informare a populației, operatorilor economici/instituțiilor din zona de competență, care au în gestiune locuri special amenajate, destinate activităților de picnic, asupra măsurilor concrete ce trebuie respectate de către aceștia;
● să afișeze la punctele de informare preventivă și la locurile des frecventate de cetățeni (sediul primăriei, cămin cultural, lăcașuri de cult, unități de comerț etc.) recomandările privind protecția populației, regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor specifice, pentru reducerea riscului de manifestare a acestui tip de risc;
● să implice în activitățile de informare preventivă personalul serviciilor voluntare pentru situații de urgență și personalul asociațiilor producătorilor agricoli;
● să afișeze la punctele de informare preventivă și la locurile des frecventate de cetățeni (sediul primăriei, cămin cultural, lăcașuri de cult, unități de comerț etc.) interdicția de utilizare a focului deschis în scopul igienizării terenurilor de vegetația uscată.
Pe această cale, reamintim cetățenilor că sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţinem faptul că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
În final, reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care cetățenii trebuie să le cunoască şi să le respecte:
• să NU utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
• să NU arunce la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse;
• să NU utilizeze focul deschis în zonele afectate de uscăciune avansată;
• să anunțe în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observă, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112.
Facem apel la responsabilitate și respectarea normelor care interzic arderea miriștilor, literelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase.
De asemenea, adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri! Incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative și chiar victime.
ISU PRAHOVA